7 Tips voor opstellen van gevoelsbarometer bij autisme

Juist gebruik gevoelsthermometer bij autisme

25 juni 2023 • Download •

Hoe worden gevoelsthermometers het beste opgesteld, zodat ze een beter resultaat hebben in de emotieregulatie van kinderen met autisme. 

In het vorige artikel kon je lezen waarom klassieke gevoelsthermometers vaak niet aanslaan bij kinderen met autisme. In dit artikel beschrijf ik hoe je een goede gevoelsthermometer kan opstellen. 

  1. Gebruik maximaal 3 onderverdelingen
  2. Juiste plaatsing van kleuren
  3. Juiste benaming van gevoelens
  4. Beschrijf vanuit het kind
  5. Beschrijf vanuit jou als ouder
  6. Geef oplossingen
  7. Gebruik


1. Gebruik maximaal 3 onderverdelingen

We zijn vaak geneigd om heel veel onderverdelingen te maken. Dit zorgt vaak voor meer verwarring, dan de eenvoud van 3 onderverdelingen. 

2. Juiste keuze & plaatsing van kleuren

Heel wat kinderen vinden het fijn om de gevoelsthermometer te personaliseren. Zoek samen een 'rustige', 'minder rustige' en 'niet rustige' kleur uit. Andere kinderen werken graag met prenten. Voel hier je kind aan.

Plaats het rustige kleur bovenaan en het niet rustige onderaan.

3. Benoem de gevoelens met de kleuren met 'rustig', 'minder rustig' en 'niet rustig'.

Door deze woorden te kiezen, leg je dadelijk de focus op het doel van de thermometer: Rustig worden. Wanneer er stresswoorden worden gebruikt, trigger je dadelijk onrust in het lichaam van het kind. 

4. Beschrijf vanuit het kind

Voor kinderen op het autismespectrum is het vaak heel moeilijk om de juiste emotie te herkennen. Omwille hun andere manier van prikkelverwerking krijgen ze vanuit hun lichaam niet de signalen door om te weten hoe ze zich voelen.

Daarom kunnen we bij kinderen met autisme beter werken met het hanteren van gedragskenmerken. vb. Wanneer ik volledig rustig ben, speel ik met mijn zus, help ik mama, maak ik mijn huiswerk, ....

Zo laat je je kind zelf nadenken over het gedrag dat bij een bepaalde kleur hoort.

5. Beschrijf vanuit jou als ouder

Kinderen met autisme hebben niet altijd een volkomen zicht op hoe ze zich gedragen en al zeker niet wanneer de emoties oplopen. 

Daarom is het ook handig om aan te geven hoe jij als ouder merkt dat je kind in groen, oranje of rood zit. Zorg er hiervoor dat het duidelijk waarneembaar gedrag is. Bespreek dit ook met je kind, zodat het duidelijk is. 
vb. je loopt toertjes rond de tafel, je zegt 'niemand begrijpt me', ....

6. Geef oplossingen

Zoek samen met je kind activiteiten die het kan doen wanneer het in groen, oranje of rood zit.

In oranje kan je kind nog zelf een beperkte keuze maken. vb. ik ga trampoline spelen, muziek luisteren, ....

In rood kan een kind geen beslissingen meer nemen. Op dat moment nemen de ouders over. Zij kiezen dan 1 van de vooropgestelde activiteiten.

7. Gebruik

  • Een gevoelsbarometer is een heel handig instrument om in te zetten in de psycho-educatie. Deze bij woede-uitbarstingen inzetten, zal niet mogelijk zijn. Rust en kalmte zijn noodzakelijk. 
  • Deze barometer wordt vaak ingezet op moeilijke momenten. Daardoor associëren kinderen dit heel snel met de gedachte: 'ik heb het weer niet goed gedaan'. Begin deze thermometer dan ook te gebruiken op momenten dat alles goed loopt. 
  • Zet de barometer voor dat het gaat ontploffen. vb. je weet dat je kind aan zijn huiswerk start en dat dit moeilijk kan zijn. Overloop hoe je kind kan weten dat het moeilijk loopt en wat hij kan doen om een uitbarsting te voorkomen.
  • Bespreek dat in het rood gaan niet erg is. Het is een leerproces over langere termijn. Het zijn ook vaak heel heftige en intense momenten voor je kind zelf. Ga samen ook op zoek naar manieren om alles af te sluiten en terug van nul te beginnen. 
  • Gebruik ook een barometer voor de rest van de gezinsleden. Op deze manier weet je kind hoe jij je voelt. En je kind voelt zich ook niet het 'specialleke' voor wie er weer eens een nieuwe regel moet uitgevonden worden. 
  • Oefen deze barometer in. 
  • Oh ja, heb ik al gezegd dat je het gebruik van de barometer moet inoefenen? 
  • Vergeet deze barometer niet in te oefenen..... en pas hem ook op tijd even aan. Kinderen veranderen doorheen de tijd.

Wanneer je veel aan dit artikel hebt gehad, kan de cursus 'Autisme in je kind herkennen' iets voor jou. Hier leg ik uit welke cognitieve processen er zich achter het autistische gedrag schuilhouden. We gaan lekker in de diepte. Maar ik geef ook ontzettend veel methodieken mee, met uitleg. Waardoor je weet hoe je deze op een correcte manier kan inzetten. 

Download
  • Download
  • Ouders en Professionals
  • Adi

Wil je op de hoogte blijven?

Vul je e-mailadres in & ontvang alle nieuwtjes