Sterk als ouder I

Sterk als ouder I

Waar heb je over te klagen? Je kind is hoogbegaafd, wat een luxeprobleem! Misschien heb je dit al vaker moeten horen. Maar is dat wel zo? 

Als ouder weet je ondertussen wel anders. Hoogbegaafde kinderen zijn intens. Vanaf de geboorte merk je dat ze anders zijn. Hierdoor lijken de klassieke opvoedingstips niet te pakken. 

In "Sterk als ouder I", leer je hoe je met deze kinderen kan omgaan, zodat je zelf energie overhoudt en je je kind ziet openbloeien. 

Voor wie

Ouders

Ouders die zelf willen groeien en aan de slag willen gaan.

Ze zijn de ouder van kinderen met:

 • hoogbegaafdheid
 • een vermoeden van hoogbegaafdheid

Wanneer

Start op 02 feb 2020

weekend: 22/2 - 1/3 - 3/5 - 24/5 tussen 10u - 13u

Extra info

Waar heb je over te klagen? Je kind is hoogbegaafd, wat een luxeprobleem!

Misschien heb je dit al vaker moeten horen. Maar is dat echt wel zo? Zijn we als ouder van hoogbegaafde kinderen 'luxe-klagers'? Zien we problemen die er niet zijn? Zijn wij het zelf niet die ervoor zorgen dat ons kind problemen heeft?

Eén van de belangrijkste kenmerken van hoogbegaafde kinderen is hun intensiteit. We zien kinderen die aan 200km/h door het leven willen gaan. Ze staan gretig in het leven, hongerig naar kennis en ervaringen. Voor henzelf kan dit uitputtend werken omdat ze actief tal van prikkels te verwerken hebben. Voor de buitenwereld komen ze overdonderend over, en zuigen ze alle energie op. 

Het zijn ook heel gevoelige kinderen, die de buitenwereld sterk aanvoelen. Ze willen zo graag voldoen aan wat die van hen verlangt. Maar vaak gaat het te traag, te langzaam, te routinematig. Deze kinderen hebben dan de keuze. Ofwel passen ze zich aan en vertragen ze hun tempo. Ze kruipen in hun schelp en 'spelen' het ideale kind. Ofwel zetten ze zich hier tegen af en rebelleren dat het een lieve lust is. 

Als ouder begrijp je dit. Je wil het voor je kind anders. Maar de opvoedingstips die je leest, passen niet bij je kind.

'Sterk als ouder' is ontwikkeld om deze vraag te beantwoorden. Het is een programma dat je in een besloten oudergroep volgt en kan gebruiken bij je kleuter, basisschoolkind of puber. Je groeit doorheen de sessies. Na het programma kan je als ouder terugvallen op een overvloed aan technieken die je kan inzetten in de opvoeding van je hoogbegaafde kind. 

Opvoeden met respect voor jezelf

Aan een snel tempo leren hoort bij hoogbegaafde kinderen. Door hun intensiteit hebben ze, meer dan andere kinderen, de neiging om hun omgeving volkomen in zich op te nemen. Ze leren dat ze veel kunnen, maar ze weten dat ze anders zijn. Hierdoor kruipen ze in hun schelp en zie je je kind niet meer zoals het zou moeten zijn. 

'Sterk als ouder' gaat over het in zijn kracht zetten van ouders, zodat ze hun kind terug kind kunnen laten zijn. Over leren om de eigen grenzen als ouder te bewaren, zodat je niet uitgeput geraakt. Over het kind voeling met zichzelf te laten krijgen, zodat het vanuit eigen kracht kan reageren.

Talenten

Door te werken met talenten, bouwen we verder op de fundamenten die reeds aanwezig zijn. Het geeft je kracht om te doen waar je plezier aan beleeft en waar je van groeit. Je volgt je eigen traject en dat van je kind, waardoor je je zelfvertrouwen en eigenwaarde vergroot. 

Communicatie

Door je zelf vrij uit te drukken met respect voor je eigen gevoelens en verlangens en deze van je kind, creëer je openheid naar vrijheid, eerlijkheid en eigenheid. Je wordt opener en onbevangen in je communicatie met anderen. Je ontwikkelt de skills om vanuit gelijkheid te praten, zonder angst om je gezag te ondermijnen.

Doorzetten

Je grenzen verleggen lijkt een evidentie. Je hebt je leven uitgebouwd en hebt al iets bereikt. Maar hoe voel je je wanneer je met billen bloot gaat? Wat gebeurt er als je een uitschuiver maakt? Rood hoofd, kop in kas en weg? Dit zijn de punten waarop doorzetten begint: durven falen en voelen wat het met je doet. Het moment om te leren en te groeien! 

Vertel eens....

Heb jij de indruk dat je kind al vanuit zijn krachten reageert en al zijn mogelijkheden inzet? Lukt het je om dit te relativeren? Of heb je het al opgegeven? Geloof jij dat dit anders kan? Ben je op zoek naar manieren om je kind te laten openbloeien en het gevoel te krijgen dat je hier als ouder in kan slagen? Dan is de cursus 'Sterk als ouder' iets voor jou!

Om écht veranderingen te bekomen bij  je kind, is het van belang om zelf het gevoel te hebben dat je een echte goede ouder bent. Er is meer nodig dan gewoon te weten dat je je 'uiterste best' doet. En met je hoogbegaafde kind is er meer nodig dan de klassieke opvoedingstips. 

Om hoogbegaafde kinderen op te voeden is vertrouwen nodig. Vertrouwen in jezelf, dat je weet dat je blij bent dat je mag opvoeden en dat je trots bent op wat je betekent als ouder. Vertrouwen in de overtuiging dat deze situatie kan omdraaien. Vertrouwen in je omgeving. Het is nodig dat je je veilig en geborgen voelt met mensen die er voor je zijn en naar je luisteren. Je hebt aanmoedigingen nodig en bijsturing. Goede raad, maar ook kritische vragen. Je wil blij kunnen zijn, maar ook verdrietig en angstig. 

Sta sterk als ouder? 

Wil je als ouder je kind leren om zichzelf te zijn, met respect voor zichzelf en zijn omgeving? Dan vind ik het van belang dat je zelf aan de slag gaat en dat je weet op welke wijze je zelf sterk in je schoenen staat. Zo kan je je eigen valkuilen ontwijken en je kind aanvullen. Door de sessies leer je naar jezelf en je kind te kijken. Je leert je sterktes en je groeipunten, zodat je kind zich aan jou kan spiegelen en op een natuurlijke manier kan groeien. 

Je leert: 

 • je eigen sterktes, zodat je kan groeien
 • te werken vanuit je buikgevoel, zodat alles past bij jouw eigenheid
 • een spiegel te vormen voor je kind, zodat je kind kind kan blijven
 • tal van technieken die je kan aanpassen aan je persoonlijkheid
 • tips die je op alle mogelijke momenten kan inzetten
 • diepgewortelde stramienen die hun invloed op lange termijn hebben

DAG 1: Je leert kijken naar je eigen talenten en deze van je kind. Deze insteek zorgt voor een binding met je eigen kunnen en deze van je kind, zodat je kan werken vanuit je eigenheid en krachten.

DAG 2: Via de weg van de geweldloze communicatie, wordt je open en eerlijk in je communicatie met je kind. Dit maakt dat je woede-uitbarstingen afnemen, zonder dat je je gehinderd voelt om te zeggen wat je zou willen. Kortom het geeft je veerkracht en zorgt voor een intense verbinding met je kind. 

DAG 3: Je leert je eigen Mindset kennen. Hoe sta je echt ten opzichte van falen en hindernissen? Op welke punten geef jij op? Deze ervaringen en inzichten geven je zicht op je kind. Hierdoor kan je gericht je kind begeleiden zodat het doorzet en zijn grenzen verlegt. 

DAG 4: Oplossingsgericht werken ondersteunt de autonomie van kinderen, zonder hen te overschatten. Je leert ze nadenken over hun acties, hun grenzen ontdekken en aangepaste oplossingen zoeken. Je ziet je kind groeien tot een zelfstandig persoontje. 

Je ontvangt

 • 4 Intense dagen waar je elke week sterker uitkomt. 
 • 2 gratis infomomenten over hoogbegaafdheid. Laat je keuze uit de lijst weten. (waarde €60)
 • Een vertrouwde kleine groep prachtouders rondom je, waar je je veilig voelt om jouw verhaal te doen en samen oplossingen te zoeken. (max. 5 ouderparen)
 • Elke week ontvang je een mail van mij om te horen hoe je groeiproces is. Extra informatie & een nieuwe opgaven maken dat je intensief kan groeien in je ouderrol. 
 • Als extraatje, kan je me altijd bereiken met een vraag voor jezelf, je kinderen, ... Soms zit je iets dwars en wil je snel een antwoord. Ik sta 4 maanden volledig tot je beschikking.

Ilse liet me dit weten na de opleiding:

"Dank je voor de hartelijke en warme ontvangst. Je empathie met onze situatie en onze kinderen en de vele nuttige tips om aan te pakken. Een terugkomdag binnen een aantal maanden zou heel zinvol zijn."

Kosten

Aangezien het belangrijk is voor kinderen dat hun ouders samen op dezelfde lijn zitten, is het fijn dat jullie als koppel de sessies bijwonen. Je investeert dan ook €497 voor 2 personen (€449 weekprijs). Alle prijzen zijn inclusief BTW.

Bij bestelling van een opleiding wordt een voorschot van €90 aangerekend. Een week voor de aanvang van de opleiding wordt het resterende bedrag gefactureerd (€407). 

Spijs & drank

Een tasje koffie, thee, water of fruitsap staat altijd voor je klaar. Er zijn ook tal van lekkere snabbeltjes voorhanden. 

Zo, ik zie je graag op de volgende sessies!

Adi

Praktische info

Locatie en prijs
 • weekend: €497 per ouderpaar (incl. BTW)
 • Het Lampje
Inschrijven

Wil je op de hoogte blijven?

Vul je e-mailadres in & ontvang alle nieuwtjes