Platform Hoogbegaafdheid

Platform Hoogbegaafdheid

Leer wat hoogbegaafdheid is.

Weet hoe je je lessen kan aanpassen zonder over je grenzen te gaan.

Weet welke materialen er op de markt zijn.

Heb toegang tot deze materialen.

Laat kinderen terug met plezier naar school komen. 

Voor wie

Professionals

Leerkrachten lager onderwijs & kleuteronderwijs
CLB-medewerkers
Zorgcoördinatoren

Wanneer

Start op 21 feb 2020

21/2 (10u-15u) - 6/3 (9u-12u)

Extra info

Een hoogbegaafd kind in je klas hebben, kan een hele uitdaging voor je zijn. 

Misschien heb je er wel eentje in je klas zitten die er 'zijn voeten aan veegt' en 'overal de kantjes ervan af loopt'. Of zie je hem met kop en schouders boven de andere uitsteken. Of vertellen ouders je dat in hun kind meer zit dan je verwacht. Telkens verwachten ouders dat je hun kind uitdaagt en een afzonderlijk programma uitschrijft. Is dat wel haalbaar?

Een van de belangrijkste kenmerken van hoogbegaafde leerlingen is hun honger naar kennis. Ze willen zo graag bijleren en bijten zich graag in nieuwe leerstof vast. Het tempo mag best hoog liggen en oefeningen zijn liefst een pak moeilijker.

Het zijn ook kinderen die hun medeleerlingen en leerkracht vaak goed kunnen aanvoelen. Ofwel gaan ze hulpvaardig zijn en passen ze zich helemaal aan aan de klasgroep (en durven ze hun eigenheid verliezen), ofwel kennen ze juist alle pijnpunten van hun medeleerlingen en leerkracht. Ze zetten elke dag je klas op stelten.

Als leerkracht wil je aan de noden van deze leerlingen tegemoet komen. Maar, soms weet je niet hoe. 

Het 'Platform Hoogbegaafdheid' wil hier een antwoord op geven. Het is een reeks die je materialen aanreikt om met deze leerlingen om te gaan. Je leert hoe je deze kan inzetten, zodat het voor jou geen bijkomende last is en zodat je leerling toch graag naar school komt. 

Lesgeven met respect voor jezelf

Alles geven als leerkracht hoort bij de job waarvoor je ooit hebt gekozen. En dat doe je met hart en ziel. Je wil kinderen laten openbloeien en laten groeien. Soms merk je dat het toch allemaal veel vraagt, en dat je expert moet zijn in teveel problematieken. 

'Platform Hoogbegaafdheid' wil je handvatten geven om met hoogbegaafde kinderen om te gaan. Zo leer je dat er 6 verschillende types hoogbegaafde kinderen zijn en dat er een handelingsplanning voor deze 6 types bestaat. Je maakt kennis met de materialen speciaal ontwikkeld voor deze kinderen en je leert hoe je deze kan inzetten zonder dat een kind ze weigert. 

Kortom, je krijgt inzichten waardoor je tijd wint en frustraties vermijdt.

Waarom ander materiaal?

Alle kinderen, normaal begaafd en hoogbegaafd, leren graag bij op school. De standaard schoolboeken zijn ontworpen voor kinderen met een IQ tussen 85 en 115.
Hoogbegaafde kinderen (IQ > 130) hebben dan ook  nood aan andere materialen. Deze materialen leren hen de juiste studievaardigheden en geven hen plezier in schoolwerk.

Direct zichtbare gevolgen van het gebruik van dit materiaal zijn: kinderen die zich volkomen ontwikkelen, minder probleemgedrag stellen en minder last hebben van faalangst.

Voor leerkrachten betekent juist differentiatiemateriaal het uitdagen van hoogbegaafde leerlingen zonder het vergroten van de werklast.

Je leert:

  • DAG 1: Je leert wat hoogbegaafdheid betekent. Welke cognitieve aspecten er zijn, maar ook welke zijnskenmerken voor hen van toepassing zijn. Je leert de theoretische achtergrond aan de hand van praktijkvoorbeelden. En je krijgt tijd om de bibliotheek in te kijken. 
    Je leert op welke manier de verschillende materialen zijn opgebouwd, hoe je met faalangstige leerlingen kan omgaan en hoe je impulsieve leerlingen kan afremmen. Kortom, je leert waarom materialen wel of niet aanslaan bij je leerlingen. Weer krijg je de mogelijkheid om de bibliotheek in te kijken. 
  • DAG 3: Je hebt heel wat aanpassingen gedaan volgens de noden van het kind, maar toch merk je dat dit kind nog meer input wil. Dan is het misschien het moment om te versnellen. Dit is geen keuze die je snel maakt. Door objectieve criteria toe te passen, kan je weloverwogen beslissingen nemen. 

Wat anderen vertelden:

" Vorige week kreeg ik van ouders felicitaties. Ze hadden de indruk dat ik de eerste leerkracht was die met hun zoon om kon gaan en wist waar zijn noden lagen. En zo voelt het eigenlijk voor mij ook wel aan. Vroeger deed ik maar wat ik dacht te moeten doen, nu weet ik het."


Je ontvangt

  • 2 Intensieve opleidingsdagen
  • Toegang tot de bibliotheek
  • Een uitgebreide syllabus

Kosten

€345 excl. BTW

Ik kijk er naar uit om je te ontmoeten,

Adi

Praktische info

Locatie en prijs
  • €345 (excl. BTW)
  • Het Lampje
Inschrijven

Wil je op de hoogte blijven?

Vul je e-mailadres in & ontvang alle nieuwtjes