Autisme voor grootouders

Autisme voor grootouders

We merken dat tegenwoordig heel wat kinderen een 'etiketje' krijgen. Waarschijnlijk heeft jouw kleinkind 'autisme' opgespeld gekregen.

Misschien merk je dat het moeilijk is om contact te krijgen met je kleinkind, geeft hij je geen kus wanneer hij aankomt, of kan hij heel boos worden over het cadeau dat je hem hebt gegeven. 
Wat mag je nu wel of niet van je kleinkind verwachten?

Of misschien maak je je zorgen over je kind? Kan hij de zorg voor je kleinkind aan? Wat kan jij doen? 

"Autisme voor grootouders", geeft je zicht op hoe je kleinkind is & vooral wat jij kan doen om met je kleinkind een fijne relatie te krijgen.

Voor wie

Ouders en Professionals

Grootouders van autistische kinderen

Wanneer

Start op 26 sep 2019

woe: 18/9 -14/10 - 13/11: 10-13u

Extra info

Als grootouder zie je je kleinkinderen op een andere manier. Je ziet dat het voor je zoon of dochter moeilijk is om je kleinkind op te voeden. Het lijkt anders te verlopen dan je had verwacht.

Ondertussen vernam je dat je kleinkind autisme heeft. Een etiketje dat niet bestond op het moment dat jij kinderen kreeg.
En dat kan best wel verwarrend zijn. Wat mag je als grootouder wél en niet verwachten? En wat mag je als grootouder doen? Kan je je zoon of dochter ondersteunen? 

Het belangrijkste kenmerk van autistische kinderen is dat ze op een andere manier omgaan met informatie. We zien hen op een andere manier reageren dan we verwachten. Ze hebben de neiging om in hun eigen wereld te leven, waar we niet altijd direct toegang toe krijgen, of die we niet altijd goed begrijpen. Ze reageren uit het niets op een onaanvaardbare manier. 

Als grootouder is dit best moeilijk. Je wil een echt contact met je kleinkind, fijne activiteiten kunnen doen en op zondag samen een stuk taart eten. Maar dat lijkt niet te lukken, want er is altijd wel 'iets'. 

"Autisme voor grootouders" is ontwikkeld om deze vragen te beantwoorden. Het is een opleiding die je meer inzicht geeft in wat autisme voor je kleinkind betekent.

Autistisch kijken om je kind te begrijpen

Autistische kinderen verwerken informatie anders in hun hersenen. Ze beleven de wereld op een andere manier. Hierdoor lijken ze soms koppig, hebben ze het moeilijk met veranderingen en nemen ze wat je zegt soms heel letterlijk op. 

"Autisme voor grootouders" gaat over het begrijpen hoe het komt dat je kleinkind op deze manier reageert. Over weten hoe het denkt. En over hoe jij hierop kan inspelen. Soms door aanvaarden, soms nieuwe vaardigheden aan te leren en soms door te veranderen. 

Inzicht in wat er speelt

Door inzicht te krijgen in hoe het komt dat je kleinkind anders reageert dan dat je verwacht, krijg je begrip voor de reacties, -ondanks je gevoelens van boosheid, verontwaardiging en droefheid-. Door alle nuances van autisme te leren kennen, speel je sneller in op de noden van je kleinkind, biedt je meer rust en ben je flexibeler in het zoeken naar oplossingen. Hierdoor voel je je krachtiger en spaar je je energie.

Het vormt ook de basis om de bank met je eigen zoon of dochter terug aan te halen. Je kan ook hem/haar beter ondersteunen en zien waar de noden liggen. Hierdoor vergroot je de veerkracht van je eigen zoon of dochter. 

Samen groeien en genieten

Door kennis komt ruimte vrij, leer je inzien welke mogelijkheden de situatie je biedt en waar je kan loslaten. Je gaat beter aanvoelen wat er nodig is en intuïtief beter inschatten. Je gaat accepteren dat autisme een bepalende factor is, maar dat het geen eindpunt is. Je vergroot je veerkracht en deze van je (klein)kinderen, waardoor ze in staat zijn te groeien en open te bloeien. Samen kan je groeien in dit proces en terug genieten.

Eerlijk....

Om een kind met autisme te kunnen helpen, heb je vertrouwen nodig. Vertrouwen in jezelf, dat je weet wat je doet en waar je naartoe wil. Vertrouwen in de overtuiging dat een kind met autisme ook kan groeien. Vertrouwen in je omgeving. Het is nodig dat je je veilig en geborgen kan voelen. Dat je mensen om je heen hebben die naar je luisteren en er voor je zijn. Je hebt nodig dat je blij, angstig en verdrietig mag zijn.

Je hebt ruimte nodig om te groeien

Ruimte om te leren wat autisme doet in het hoofd van je kleinkind. Ruimte in je eigen hoofd, zodat je kan helpen en dat je fijne momenten samen kan hebben. 

Deze ruimte kan je bekomen door op een rustige manier met andere grootouders kennis op te doen en je eigen verhaal te vertellen. Ruimte om je zorgen te delen en je hoop uit te spreken voor je kleinkind. 

Je leert:

  • Wat autisme is, zodat je de reacties van je kleinkind begrijpt
  • Wat je kan doen, zodat je een fijne tijd samen hebt
  • Hoe goed het kan voelen om je zorgen te delen met andere grootouders

 

Kosten

Het programma kost €179 incl. BTW. voor de grootouders samen. 

Bij bestelling van een opleiding wordt een voorschot van €60 aangerekend. Een week voor de aanvang van de opleiding wordt het resterende bedrag gefactureerd (€119).

Spijs & drank

Een tasje koffie, thee, water of fruitsap staat altijd voor je klaar. Er zijn ook tal van lekkere snabbeltjes voorhanden.

Zo, ik zie je graag op de volgende sessies!

Adi


Praktische info

Locatie en prijs
  • €159 incl. BTW
  • Het Lampje
Inschrijven

Wil je op de hoogte blijven?

Vul je e-mailadres in & ontvang alle nieuwtjes