Autisme & Hoogbegaafdheid

Autisme & Hoogbegaafdheid: Materialen aanpassen

De combinatie blijft voor heel wat onduidelijkheden zorgen. 

  • Is het autisme, maar geen hoogbegaafdheid? 
  • Is het hoogbegaafdheid, maar geen autisme?
  • Is het gewoon beiden?

En wat moet je dan doen wanneer het beide is???

Ga naar huis met een antwoord op je vragen. 

Voor wie

Ouders en Professionals

Enthousiaste & leergierige leerkrachten die aan de slag willen met hun leerlingen
Coaches hoogbegaafdheid die meer inzicht willen hebben in de combinatie

Wanneer

Start op 05 okt 2020

maandag 5 & 26 oktober tussen 10u en 15u30

Extra info

Autisme is een stoornis die bij heel wat kinderen voorkomt, ook bij hoogbegaafde kinderen. Maar hoe herken je autisme bij kinderen met een hoge intelligentie? En hoe bied je de juiste begeleiding?

Vaak is het juist bij hoogbegaafde kinderen niet zo gemakkelijk om een juiste diagnose te stellen. Het gedrag van een hoogbegaafd kind kan bijvoorbeeld lijken op dat van een kind met autisme, terwijl van dit laatste helemaal geen sprake is. Ook kunnen autistische kenmerken minder zichtbaar zijn bij een kind met een sterke cognitie, omdat hij deze voor een deel compenseert vanuit zijn hoge intelligentie. Toch is een juist inzicht hierin van belang, zodat je het kind zo optimaal mogelijk kunt ondersteunen.

Deze cursus bestaat uit twee dagen.

Tijdens de eerste dag leer je wat autistisch denken inhoudt en hoe je autisme bij hoogbegaafde kinderen kunt herkennen. Hierbij wordt onder andere ingegaan op het effect van de hoge intelligentie: welke invloed heeft autisme op hoogbegaafdheid en hoe uit autisme zich bij hoogbegaafde kinderen?

Tijdens de tweede dag ga je praktisch aan de slag. Je leert hoe je uitdagend materiaal kunt aanpassen, zodat ook kinderen met autisme ermee aan de slag kunnen en je ontdekt technieken waarmee je opdrachten autismevriendelijk kunt maken. Hoewel we op de dag zelf aan de slag gaan met materialen voor de basisschool, zijn de werkwijzen ook bruikbaar voor het voortgezet onderwijs en de coaching.

Na afloop van de cursus heb je als leerkracht, begeleider of coach zicht op autisme bij hoogbegaafde kinderen en weet je hoe je hen kunt helpen om optimaal tot ontwikkeling te komen.

Heb je nood aan onmiddellijke ondersteuning? Stuur me een mail, zodat we je kind dadelijk kunnen verder helpen.

Adi


Praktische info

Locatie en prijs
  • €345 (excl. BTW)
  • Het Lampje
Inschrijven

Wil je op de hoogte blijven?

Vul je e-mailadres in & ontvang alle nieuwtjes