Vlinders fladderen door onze daglijnen
Jef krijgt als verjaardagsgeschenk een tweedaagse workshop over autisme cadeau. Zijn kinderen hopen dat hij daardoor meer aandacht en begrip zal hebben voor zijn autistische kleinzoon. Hij ontdekt tijdens een slapeloze nacht dat hij zelf kenmerken heeft van autisme.
Wat nu?
Maakt hem dat tot een goede gids doorheen het spectrum of eerder tot een ongeleid projectiel vol schuldbesef...?
Ik leerde Myriam enkele jaren geleden kennen als een gedreven grootouder die zich wilde verdiepen in autisme. Haar vastberadenheid om inzicht te krijgen in dat autisme en haar grote empathie waren prachtig om te zien.
En dat resulteert in dit schitterende boek. Myriam weet door haar innemende persoonlijkheid en haar nieuwsgierigheid naar mensen met autisme je te raken. Het boek leest als een trein, maar gaat daarbij de essentie “hoe het is om met autisme te leven” en “de zwaarte van autisme” niet uit de weg. Dat samenspel maakt dat je op het ene moment met een lach leest, om dan genadeloos achterover gegooid te worden.
Verder is ze als geen ander in staat om in de huid te kruipen van het hoofdpersonage met autisme. Zo voert ze je blindelings mee van de achterdocht, de ontkenning van autisme over de hindernissen, de acceptatie naar het echte leven met autisme.
Dit resulteert in een pakkende inkijk in de beleving en het gevoelsleven van de persoon met autisme.
Naast het geweldige verhaal geeft ze heel wat theoretische achtergrond. Dit maakt dat het boek meer is dan een louter belevingsverhaal. Het prikkelt je om je te verdiepen in autisme.
Dit boek is een echte aanrader die zicht wil hebben op autisme, zonder een belerend boek te lezen.