Tip: Corona door een ervaringsdeskundige

28 april 2020 • Artikel •

Hoe het is om te leven als persoon met autisme in deze periode. 

Tistje is ervaringsdeskundige met autisme. Hij wil heel graag zijn ervaring delen met ons.

De laatste weken zijn er heel wat tips en ervaringen gedeeld rond omgaan met de covid-19 situatie als je autisme hebt en/of betrokken bent bij mensen met autisme, van jong tot oud. Ook heel wat ervaringdeskundigen hebben tips gegeven. Zo schreef ik voor de Vlaamse Vereniging Autisme ‘Coping met Corona’ en vind je een apart menu ‘Covid-19’ op mijn blog Tistje.

Waar ik in deze tijden alvast geen behoefte aan heb en een overvloed van ervaar, is dodenstatistiek, overbezorgdheid en vage raadgevingen. Wat ik daarentegen mis, of zo goed mogelijk tracht te vinden, is een perspectief tot wanneer ik een alternatieve manier van leven moet verzinnen. Voorlopig heb ik mijn tijdsschema, die ik wekelijks maak ter voorbereiding van de voornaamste activiteiten van die week, tot 5 mei op ‘alternatief’ gezet. Ook al hou ik er rekening mee dat dit tot in juli zou kunnen duren.

Daarnaast voel ik nood aan consequentie, wat er op dit moment weinig is in de reacties van mensen op overheidsrichtlijnen of als het gaat om verspreidde informatie. Ik volg dan ook zo weinig mogelijk berichten op sociale of klassieke media, geen nieuws of actualiteit, als het gaat om covid-19 informatie, aangezien er veel tegenspraak en onzin is. Ik heb ook nood aan weten dat ik doe wat ik moet doen, maar er zijn zoveel onduidelijke uitspraken over preventie dat ik er aan uit geraak. Aanvankelijk beperkte ik me tot een moment per dag een bepaalde informatiebron te raadplegen maar dit ben ik gestopt omdat het teveel aan het denken zette en me hyperventilatie bezorgde. Mijn behoefte aan een goede nachtrust gaat voor mij boven mijn nood aan goede en duidelijke informatie. Dat is voor mij op dit moment een prioriteit, naast gezond eten en ontspanning.

Om daartoe te komen vind ik een overzichtelijk dagindeling belangrijk, waarin drie keer per dag een wandeling maken en afwisselen tussen nuttig, noodzakelijk en leuk voor mij belangrijk is. Ook een fysieke of mentale ruimte om me af te zonderen en me uit leven of volledig te ontspannen vind ik nodig om allerlei vormen van spanning (inclusief seksuele spanning) los te kunnen laten.

Tot slot vind ik het belangrijk dat mensen in mijn omgeving ook duidelijk zijn in wat ik voor hen kan doen maar eventueel ook liever niet doe. Zo kan ik het bvb inplannen om iets voor hen mee te brengen van de supermarkt, doe ik hun glas graag naar de glasbak of let ik even op hun kat. Zolang ze dit maar vooraf en niet op het moment zelf laten weten, vind ik dit prima als vervanging van de vrijwilligersactiviteiten die nu uitgesteld zijn.

Tips om het leven aangenamer te maken voor ouders

  • Op afgesproken momenten buitenshuis gaan, bvb 3 keer voor afgebakende termijn
  • Afspraken afstemmen op de begripsleeftijd en blijven uitleggen
  • Je ‘gevechten’ kiezen, niet voor alle principekwesties gaan
  • Ook afspreken of afdwingen dat er momenten voor jezelf zijn, daar geen schuldgevoel voor hebben

Contact zoeken of onderhouden met ouders in gelijkaardige situaties, geinspireerd maar niet gedicteerd worden, dwz proberen maar ook vertrouwen op je eigen inzicht

Neem zeker een kijkje op de website van Tistje. Je vindt er een schat aan informatie. 

Neem ook een kijkje in aanbod

  • Artikel
  • Ouders en Professionals
  • Adi

Wil je op de hoogte blijven?

Vul je e-mailadres in & ontvang alle nieuwtjes