Opruimen slaapkamer
Waarom het opruimen van een slaapkamer een uitdaging kan zijn voor een kind met autisme
Het vragen aan een 12-jarige om de slaapkamer op te ruimen, is vaak al een normale dagelijkse taak. Voor een kind met autisme kan dit echter een flinke uitdaging vormen. Vanwege de andere manier waarop zij informatie verwerken, kunnen zij sneller tegen hun grenzen aanlopen. Hier zijn enkele belangrijke factoren die een rol spelen, en praktische tips om deze taak makkelijker te maken.
1. Ziet je kind de afzonderlijke onderdelen in de chaos?
Stel je voor dat je een rommelige kinderkamer binnenloopt. Jij ziet meteen verschillende categorieën: er liggen kledingstukken, boeken, speelgoed, glazen, snoepverpakkingen, enzovoort. Dit helpt je om overzicht te creëren en te bepalen waar je mee wilt beginnen.
Voor een kind met autisme kan het echter zo zijn dat zij alleen een onoverzichtelijke chaos zien. Het lukt hen vaak niet om verschillende onderdelen te onderscheiden, waardoor ze geen idee hebben hoe ze kunnen beginnen. Of ze zien alle losse elementen, maar zien geen groepen meer. Hierdoor worden ze overdonderd.
2. Kan je kind items categoriseren?
Als ouder zie je snel wat bij elkaar hoort: kleding, speelgoed, boeken—elk met een eigen plek. Dit maakt opruimen overzichtelijker en makkelijker.
Bij kinderen met autisme verloopt het maken van categorieën niet altijd zo vanzelfsprekend. Ze kunnen bijvoorbeeld twijfelen of het omhulsel van een surprise-ei bij het afval moet, of dat het misschien bij het speelgoed hoort. En moet de verpakking worden bewaard om mee te knutselen, of hoort deze toch bij het papierafval? Deze onzekerheid kan ervoor zorgen dat ze vastlopen in de taak.
3. Kan je kind een plan van aanpak maken?
Jij begint waarschijnlijk systematisch: je werkt bijvoorbeeld van voor naar achter in de kamer of begint met het opruimen van al het voedsel. Dit maakt het proces overzichtelijk en gestructureerd.
Voor een kind met autisme is het vaak lastig om zo’n aanpak te bedenken. Ze weten niet waar te beginnen, waar ze spullen moeten neerleggen, of wat ze moeten doen als ze een vraag hebben.
Hoe maak je het opruimen makkelijker?
Kortom, het simpelweg vragen aan een kind met autisme om zijn kamer op te ruimen, kan leiden tot frustratie—voor zowel het kind als de ouders. Daarom is het belangrijk om duidelijk en concreet te zijn in wat je precies van je kind verwacht. Hier volgen enkele tips:
1. Verdeel de taken in kleine, concrete stappen
Voor sommige kinderen is het nodig om de opdracht heel concreet te maken. Anderen kunnen werken met meer abstracte aanwijzingen (zie download). Dit helpt je kind precies te begrijpen wat het moet doen:
- Bureau:
- Boeken in een groene wasmand
- Speelgoed in een rode wasmand
- Kleding in een blauwe wasmand
- Overige items in een paarse wasmand
2. Maak de instructies visueel
Door de opdracht visueel te maken, hoeft je kind minder te onthouden. Dit kun je doen door bijvoorbeeld al een boek in de groene wasmand te leggen of een stappenplan op te stellen en op te hangen.
Veel succes!