Autisme en gevolg van gedrag

Inzicht in gevolgen van gedrag

11 maart 2021 • Artikel •

Vorige week gaf ik een fijne opleiding over coachingstechnieken bij jongeren met autisme. 

We merken dat een jongere met autisme vaak vast zit in zijn eigen handelingspatroon en de gevolgen van zijn gedrag niet kan inschatten. Dat kan heel wat oorzaken hebben, vb. het gebrek aan voorstellingsvermogen, moeilijkheden met divergent denken, het niet zien van het grotere geheel,... 
Kortom heel wat redenen waardoor ze soms vastlopen in hun gedrag. 

Het is dan aan de omgeving om hun gedrag te verklaren. 

Even een klein voorbeeld. Rami ziet het nut niet in om tussenbewerkingen te maken bij een rekenoefening die hij uit het hoofd kan oplossen: 9x15. Hij vindt het dus helemaal niet nodig om tussenstappen te nemen. Zijn meester denkt hier anders over, omdat hij uit ervaring weet dat het leren zetten van tussenstappen belangrijk kan zijn voor het moment waarop de oefeningen moeilijker worden. Als je dit niet oefent met eenvoudige oefeningen, is het moeilijker om dit te gaan toepassen wanneer de moeilijkheidsgraad toeneemt. 

De meester kan dit toekomstperspectief geven aan Rami, maar waarschijnlijk zal hij dit niet aannemen, omdat er op dit moment geen 'win' voor hem inzit. Er kan dus best op een andere manier gedacht worden. 

Op dit moment wordt Rami zenuwachtig wanneer de meester durft te opperen dat er tussenbewerkingen moeten gemaakt worden. Hij begint eerst te mopperen; vervolgens vliegt het potlood in de lucht en bonkt hij met zijn voeten op de grond, wat escaleert in roepen en het omgooien van de lessenaar. 

Zijn medeleerlingen vinden dit geen fijne gebeurtenis, zeker niet als dit elke les van rekenen gebeurt. Hoewel ze heel begripvol en lief zijn, worden de medeleerlingen wel wat angstig van Rami op deze momenten. Ze nemen dus wat meer afstand en durven wel een opmerking te geven.

Rami merkt op dat hij tijdens de speeltijden niet meer zo makkelijk mag meespelen, zijn vrienden vermijden hem. 

Voor Rami staat het voorval van de tussenbewerkingen los van de vriendschappen. Hij ziet niet in dat zijn klasgenoten reageren op zijn gedrag. 
Wanneer we dit aan hem duidelijk kunnen maken, geven we Rami de mogelijkheid om inzicht te krijgen in zijn gedrag en de gevolgen. Het is ook het moment waarop we gedragsveranderingen met hem kunnen bespreken. 

Een mogelijk gesprek wordt weergegeven in de schets hieronder of kan je downloaden via de download-knop. Na dit gesprek kan het kind kiezen welk pad het graag zou willen bewandelen. 

Op deze manier breng je het gedrag van een kind in kaart en stippel je samen de gevolgen uit. Gevolgen die niet altijd zichtbaar zijn voor een kind. 

Oh ja, verwacht niet dat dit dadelijk vanzelf zal lopen. De meester laat dit schema best nog even zien, voor hij vraagt tussenbewerkingen te maken.

Veel succes,

Adi

Wil je meer technieken kennen? Dan is de cursus: Autisme in je kind herkennen iets voor je. Neem zeker een kijkje


Download
  • Artikel
  • Ouders en Professionals
  • Adi

Wil je op de hoogte blijven?

Vul je e-mailadres in & ontvang alle nieuwtjes