Het autistische brein

Het autistische brein

11 augustus 2019 • Boek • Autisme en Autisme & Hoogbegaafdheid


`Een uitzonderlijke bron van inspiratie niet alleen voor autistische kinderen en hun ouders, maar voor iedereen. Time `Het autistische brein is zowel een bron van informatie voor wie weinig weet van autisme, als een bron van hulp en compassie voor wie met de conditie leeft.

Scientific American Temple Grandin is een van s werelds bekendste en meest getalenteerde volwassenen met autisme. In Het autistische brein doet zij verslag vanuit de voorhoede van het autismeonderzoek, mede aan de hand van scans van haar eigen brein. En ze neemt stelling. Zo houdt ze een hartstochtelijk pleidooi voor het onderkennen van de enormeimpact die zintuiglijke ervaringen hebben op mensen met autisme, en de sociale of emotionele problemen die ze daardoor ondervinden. Ze is er bovendien fel op tegen dat mensen getypeerd worden op basis van een etiket uit de DSM. Grandin verlegt de gebruikelijke focus op tekortkomingen van mensen met autisme naar hun sterke kanten. Op die manier kunnen ze, met of zonder hulp, gericht bouwen aan hun toekomst.

Grandin zelf heeft bijvoorbeeld veel profijt van haar oog voor detail,denken vanuit dieren in de veehouderij, en bottom-up aanpak van problemen en projecten. Dit boek biedt een nieuwe kijk op de wereld om ons heen, en op onszelf. Het is een eye-opener voor mensen met autisme, voor hun partners, ouders en andere familieleden, voor docenten, hulpverleners, therapeuten en artsen.

Temple Grandin is hoogleraar dierwetenschappen aan Colorado State University. Ze schreef een aantal bestsellers over autisme. In 2010 maakte HBO een speelfilm over haar leven met Claire Danes in de hoofdrol. Over Grandins grensverleggende werk op het gebied van dierenwelzijn maakte NTR-VPRO de Labyrintdocumentaire Temple Grandin: Autist tussen de dieren. RichardPanek is auteur en wetenschapsjournalist.

Temple Grandin beschrijft in dit boek haar inzichten en haar meningen over 'het' autisme, maar ook 'haar' autisme. 

Ze is ervan overtuigd dat autisme via hersenonderzoek een correct zicht kan geven op autisme. Via wetenschappelijke argumenten geeft ze een uitzonderlijk zicht op autisme. Door deze insteek ben je in staat om een ander beeld te krijgen van autisme, weg van het gedrag. 

Het boek leest makkelijk wanneer je reeds enige achtergrond hebt van neurowetenschappen. Je kan deze stukken ook overslaan en enkel haar ervaringen en inzichten lezen. 

  • Boek
  • Ouders en Professionals
  • Autisme en Autisme & Hoogbegaafdheid
  • ISBN 9789057123870
  • Temple Grandin
  • Uitgeverij Nieuwezijds

Wil je op de hoogte blijven?

Vul je e-mailadres in & ontvang alle nieuwtjes