Een andere kijk op hoogbegaafdheid

Een andere kijk op hoogbegaafdheid

18 april 2019 • Boek •

Wat is hoogbegaafdheid? Er is geen eenduidige definitie van hoogbegaafdheid, en 'dé hoogbegaafde' bestaat niet. Bij hoogbegaafdheid denken we in eerste instantie aan moeilijke concepten kunnen begrijpen en aan snel kunnen denken. Maar bij hoogbegaafdheid hoort ook overspoeld raken door prikkels. En je noodgedwongen aanpassen omdat het lijkt alsof je echte ik niet past binnen de sociale normen. Dat hebben de auteurs allen zelf ervaren en vanuit deze ervaringen beschrijven zij - en bepleiten zij - een andere kijk op hoogbegaafdheid.

Vanuit dit kader worden een aantal belangwekkende thema's besproken: intelligentie, gedrag, prikkelverwerking, onderwijs, een andere kijk op onderzoek en tests. Ook komt de stand van zaken vanuit de wetenschap aan bod en noteren zij een staalkaart aan ervaringen van jongere en oudere hoogbegaafden. Aan het slot van elk hoofdstuk geven de auteurs uitgebreide tips en adviezen aan ouders, leerkrachten en kinderen om beter om te leren gaan met hoogbegaafdheid. Het gaat bij hoogbegaafdheid niet om prestaties. Het gaat er zelfs niet om dat je het beste uit hoogbegaafden haalt. De auteurs willen duidelijk maken dat hoogbegaafdheid gaat om je 'zijn' dat zich ontwikkelt in de loop van je leven. En met de opgedane inzichten uit dit boek kun je je 'zijn' sturen in de richting die jij wilt.

Dit boek geeft een bondig overzicht over alles wat er over hoogbegaafdheid bestaat op een zeer nuchtere & overzichtelijke wijze. 

De nuchterheid maakt ook dat je hoogbegaafdheid ook in proportie gaat zien. Een fijne aanrader. 

  • Boek
  • Ouders en Professionals
  • ISBN 9789088505591
  • Althuizen M., de Boer E.
  • SWP Uitgeverij B.V.

Wil je op de hoogte blijven?

Vul je e-mailadres in & ontvang alle nieuwtjes