Autisme & controle over eten

Autisme & controle over eten

17 oktober 2019 • Blog •

Eten of vreten bij autisme...

Hoe kan je dit als ouder zelf onder controle houden? 

Eten en autisme vormt voor heel wat kinderen geen mooie combinatie. 
Vanuit ons standpunt is dit soms heel moeilijk te begrijpen, want we willen enkel dat een kind gezond is. Toch lijkt het niet te lukken. 

Een kind eet te weinig of juist veel te veel. Stappenplannen kunnen hierbij een oplossing bieden.

Stappenplan

Wanneer we het over stappenplannen hebben, wordt er vaak gedacht aan een opeenvolging van verschillende stapjes. En dat is zeker en vast een juiste redenering. 

Maar een stappenplan kan ook met materialen weergegeven worden zonder een tijdsaanduiding. En dit kan  helpen bij het aanpakken bij het teveel eten. 

Hoe aanpakken?

Voor kinderen met autisme roept eten heel wat problemen op.

Concrete communicatie

Een zak met brood, een pot met choco en een pak speculaas op de ontbijttafel zijn visuele elementen die geen vragen oproepen, maar zeer éénduidig zijn. 

Hun functie is namelijk: EET ME OP VOOR IK SLECHT WORD!!

Dit is zeer duidelijke communicatie voor kinderen met autisme. Ze blijven dus eten, want het eten 'roept' hen als het ware toe. 
Pssst, even bekennen.... het eten roept me ook altijd toe om nog even dat kleine nahongertje voor de gezelligheid te nemen. Dus zo vreemd is dat nu ook weer niet. 

Kinderen met autisme ondervinden heel veel moeite om niet te beantwoorden aan deze lokroep. Daarom blijven ze maar eten, zolang het eten op tafel blijft staan. 

Hier dus enkele gouden tips:

  1. een ontbijtbox
    Hierin zitten juist het aantal boterhammen en het beleg dat ze mogen eten. Wanneer de box leeg is, is het gedaan. Dit is zeer duidelijk, wat heel wat kinderen helpt. 
  2. kiezen
    Laat je kind 's avonds kiezen wat hij 's morgens wil eten. Op deze manier valt er stress weg, en wordt de mogelijkheid beperkt om uit te weiden. 
  3. potten weg van tafel. 
    Schep borden aan je fornuis op. Op deze manier roept het eten niet langer. Dit is weer zeer duidelijk. 
  4. een tussendoorbox.
    Maak 's morgens een box met tussendoortjes. Hiermee kan je heel wat kanten op. Zo kan het aangewezen zijn dat er toch 1 snoepje in de box zit. Anders krijgt je kind soms de indruk dat het nooit een snoepje mag. 
    Nog een tip: laat variatie optreden in zo'n box. Op deze manier geraken ze hem minder snel beu.
  5. een kalender. 
    Geef aan op welke dag je kind een snoepje of koekje mag. Dit geeft veel voorspelbaarheid. 
  6. je kind de baas. 
    Geef je kind een pak koeken of snoep en geef aan hoelang het hiermee moet rondkomen. Hiermee geef je je kind veel autonomie. Leer je kind hiermee om te gaan door hem te laten bedenken over hoeveel dagen hij dit moet spreiden. 

Gevoel

Ze hebben regelmatig geen voeling van voldoening. Hun lichaam zegt hen niet te stoppen met eten. Dit zorgt ervoor dat ze blijvend kunnen eten.

Ze merken de eerste tekenen niet op en eten tot ze soms buikpijn krijgen. De link tussen het overmatig eten en de buikpijn is voor hen vaak niet duidelijk. Hierbij hebben ze ondersteuning nodig.

Een visualisatie met een ballon kan al wonderen doen. Bespreek met hen hun gevoel na elke maaltijd om zo de link te leggen.

Heb je zelf ook tips, laat ze me zeker weten! Dan deel vul ik je tips met plezier aan en helpen we samen andere kinderen. 

*Adi*