Toolbox,het autistisch denken - opleiding

Toolbox,het autistisch denken - opleiding

Wat houdt autistisch denken nu écht in? 

 • Leer hoe een kind met autisme denkt
 • Ontdek het verschil met hoogbegaafdheid
 • Leer de moeilijkheden zien en benoemen
 • Ontvang materiaal om zelf het denken van kinderen te doorgronden

Voor wie

Professionals
 • CLB-medewerkers
 • Zorgcoördinatoren 
 • Leerkrachten
 • Psychologen
 • (Ortho-)Pedagogen
 • Therapeuten/Coaches
 • Hoogbegaafdheidsspecialisten

Wanneer

Start op 17 mei 2019

17/05/2019 - 31/05/2019 van 10u tot 16u

Extra info

Je bent een echte kennisspons. Je wil steeds meer en meer weten.
Toch merk je dat je met kinderen met autisme, of een vermoeden hiervan, tegen je grenzen aanloopt. De boeken bieden je weinig nieuws meer, terwijl je merkt dat er nog 'iets' is dat je niet vat.

Intuïtief ben je in staat om dieper in een kind te graven. Maar je zoekt de woorden om het juist te benoemen en om verschillen te kunnen bepalen. Je wil kinderen echt verder helpen door de vinger op de wonde te kunnen leggen en duidelijkheid te kunnen scheppen. 

Het programma 'Toolbox, het autistische denken' is speciaal ontwikkeld om op deze vragen antwoorden te geven. Het gaat voorbij de grenzen van wat je reeds weet.

Waar de klassieke kennis stopt, kijken wij verder

Gedrag

Autisme wordt vaak (bewust en onbewust) benaderd vanuit overprikkeling, asociaal gedrag, geen oogcontact, rigiditeit en obsessies. Dit zijn allemaal elementen die we in het gedrag van een kind kunnen waarnemen. 

Doordat ze zich op gedrag toespitsen, zeggen ze weinig tot niets over het autistische denken van een kind. De manier waarop dit kind prikkels opneemt, verwerkt en erop reageert. Door je blind te staren op het gedrag, ga je voorbij aan de essentie van wat een kind met autisme verschilt van andere kinderen: de andere manier van prikkelverwerking.

Oorzaak

We vallen dan snel terug op de klassiekers: Theory of Mind, Centrale Coherentie en Executieve Functies. De triade volgens Wing. Het zijn de pijlers waar je naar op zoek gaat om te kijken op welke manier een kind denkt. 

Even enkele vragen voor je: Kan jij op een niet clichématige wijze zeggen wat deze drie begrippen betekenen? Kan je de ze opdelen in kleine onderdelen? En op welke wijze kan jij ze objectief vaststellen en herkennen? 

Als je op deze vragen niet overtuigd bevestigend kan antwoorden, is de kans groot dat je de spreekwoordelijke klok weet hangen, maar niet de klepel. Begeleiders die de klassieke basis kennen, maar niet echt doorgronden, gaan de woorden in algemene theorie kunnen gebruiken, maar niet toepassen op een kind zelf. Ze gaan gedrag van kinderen verklaren vanuit gebeurtenissen en aannames, maar niet vanuit concrete objectieve kennis. 

Je begrijpt het al: er is een stuk dat ontbreekt om een kind met (een vermoeden van) autisme te doorgronden.

Leer, ondervind en ga dieper

De opbouw en het actief gebruiken van deze begrippen werkt als versterkend. Je geeft correcte verklaringen voor gedrag en je vindt de juiste woorden om aan te tonen waar de problemen zich situeren. Zo is het makkelijker om een verschil te maken tussen de verschillende diagnoses: hoogbegaafdheid, ADHD, hoogsensitiviteit, .... Je staat sterker in je schoenen. 

In de opleiding zie je niet enkel de theorie, maar sluiten we de theorie aan op de materialen en tools die je dadelijk kan gebruiken. We zetten de kennis dadelijk om in praktijk in al zijn gelaagdheden. Ook leer je wat je met deze vaststellingen kan doen. De toolbox krijg je erbovenop, zodat je thuis niet opnieuw van nul moet beginnen. 

Op deze twee dagen leer je de complexiteit van het autistische denken kennen en word je uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan. Want jij bent de persoon die voor een kind het verschil kan maken. 

Kortom: een diepere opleiding. Eentje waar je 's avonds voldaan mee naar huis vertrekt. Qua tijd, qua inspanning én omdat je veel hebt geleerd.

Wat krijg je?

 • Intense, leerrijke dagen die je 'aha' laten zeggen
 • Een syllabus met de basis aan materialen
 • Een overheerlijke vegetarische lunch
 • Lekkere drankjes en snabbels, de hele dag door
 • De volledige toolbox kan je die dag bekomen met 5% korting

Wat andere vertelden over de opleiding:

Maaike, psycholoog en expert hoogbegaafdheid: 

“De vorming bij Adi was heel verhelderend. De vele praktische voorbeelden en haar uitgebreide kennis zorgden ervoor dat ik met veel bruikbare info naar huis kon. Ik wacht vol ongeduld op het verschijnen van de toolbox, want na de vorming denk ik dat dit voor mij in mijn werk als psycholoog zeer goed inzetbaar zal zijn om meer duidelijkheid te krijgen over het functioneren van mijn cliënten. Kortom, ik kan iedereen die binnen het werkveld in aanraking komt met ASS aanraden om deze vorming te volgen: het geeft je meer inzicht, zorgt er voor dat je de theorie ook kan herkennen in de praktijk en geeft je vooral een houvast om met ouders het moeilijke gesprek over een vermoeden van een diagnose aan te gaan.”

Kosten

Voor de twee dagen betaal je €397 incl. BTW. 


Praktische info

Locatie en prijs
 • €397 (incl. BTW)
 • Het Lampje
Inschrijven

Wil je op de hoogte blijven?

Vul je e-mailadres in & ontvang alle nieuwtjes