Wat houdt autistisch denken nu écht in?
HOU KINDEREN OP DE SCHOOLBANKEN DOOR DE JUISTE AANPASSINGEN!
4 oktober, 8 november, 3 december
Je bent een echte kennisspons. Je wil steeds meer en meer weten.
Toch merk je dat je met kinderen met autisme, of een vermoeden hiervan, tegen je grenzen aanloopt. De boeken bieden je weinig nieuws meer, terwijl je merkt dat er nog 'iets' is dat je niet vat.
Intuïtief ben je in staat om dieper in een kind te graven. Maar je zoekt de woorden om het juist te benoemen en om verschillen te kunnen bepalen. Je wil kinderen echt verder helpen door de vinger op de wonde te kunnen leggen en duidelijkheid te kunnen scheppen.
Het programma 'Toolbox, het autistische denken' is speciaal ontwikkeld om op deze vragen antwoorden te geven. Het gaat voorbij de grenzen van wat je reeds weet.
Autisme wordt vaak (bewust en onbewust) benaderd vanuit overprikkeling, asociaal gedrag, geen oogcontact, rigiditeit en obsessies. Dit zijn allemaal elementen die we in het gedrag van een kind kunnen waarnemen.
Doordat ze zich op gedrag toespitsen, zeggen ze weinig tot niets over het autistische denken van een kind. De manier waarop dit kind
Door je blind te staren op het gedrag, ga je voorbij aan de essentie van wat een kind met autisme verschilt van andere kinderen: de andere manier van prikkelverwerking.
We vallen dan snel terug op de klassiekers: Theory of Mind, Centrale Coherentie en Executieve Functies. Het zijn de pijlers waar je naar op zoek gaat om te kijken op welke manier een kind denkt.
Even enkele vragen voor je: Kan jij op een niet clichématige wijze zeggen wat deze drie begrippen betekenen? Kan je de ze opdelen in kleine onderdelen? En op welke wijze kan jij ze objectief vaststellen en herkennen?
Als je op deze vragen niet overtuigd bevestigend kan antwoorden, is de kans groot dat je de spreekwoordelijke klok weet hangen, maar niet de klepel. Begeleiders die de klassieke basis kennen, maar niet echt doorgronden, gaan de woorden in algemene theorie kunnen gebruiken, maar niet toepassen op een kind zelf. Ze gaan gedrag van kinderen verklaren vanuit gebeurtenissen en aannames, maar niet vanuit concrete objectieve kennis.
Je begrijpt het al: er is een stuk dat ontbreekt om een kind met (een vermoeden van) autisme te doorgronden.
De opbouw en het actief gebruiken van deze begrippen werkt versterkend. Je geeft correcte verklaringen voor gedrag en je vindt de juiste woorden om aan te tonen waar de problemen zich situeren. Zo is het makkelijker om een verschil te maken tussen de verschillende diagnoses: hoogbegaafdheid, ADHD, hoogsensitiviteit, .... Je staat sterker in je schoenen.
In de opleiding zie je niet enkel de theorie, maar sluiten we de theorie aan op de materialen en tools die je dadelijk kan gebruiken. We zetten de kennis dadelijk om in praktijk in al zijn gelaagdheden. Ook leer je wat je met deze vaststellingen kan doen. De toolbox kan je aanschaffen, zodat je thuis niet opnieuw van nul moet beginnen.
Op deze drie dagen leer je de complexiteit van het autistische denken kennen en word je uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan. Want jij bent de persoon die voor een kind het verschil kan maken.
Kortom: een diepere opleiding. Eentje waar je 's avonds voldaan mee naar huis vertrekt. Qua tijd, qua inspanning én omdat je veel hebt geleerd.
Maaike, psycholoog en expert hoogbegaafdheid:
“De vorming bij Adi was heel verhelderend. De vele praktische voorbeelden en haar uitgebreide kennis zorgden ervoor dat ik met veel bruikbare info naar huis kon. Ik wacht vol ongeduld op het verschijnen van de toolbox, want na de vorming denk ik dat dit voor mij in mijn werk als psycholoog zeer goed inzetbaar zal zijn om meer duidelijkheid te krijgen over het functioneren van mijn cliënten. Kortom, ik kan iedereen die binnen het werkveld in aanraking komt met ASS aanraden om deze vorming te volgen: het geeft je meer inzicht, zorgt er voor dat je de theorie ook kan herkennen in de praktijk en geeft je vooral een houvast om met ouders het moeilijke gesprek over een vermoeden van een diagnose aan te gaan.”
Voor de drie dagen betaal je €778 excl. BTW.
Je ontving een e-mail met de link naar de inschrijving. Tot gauw, Adi
Bedankt voor uw registratie!