Cursus: Autisme in je kind herkennen

Cursus: Autisme in je kind herkennen


Wil je ook dat je kind met autisme gelukkig is?

En dat jij hem/haar hierbij kan helpen? 
Je rust kan vinden binnen je gezin?
En iedereen de aandacht krijgt die hij/zij verdient?

Wil je kunnen volop kunnen genieten van je kind?

Lees hieronder verder!


Voor wie

Ouders en Professionals

Ouders, leerkrachten en hulpverleners die zelf willen groeien én aan de slag gaan.

Ze begeleiden kinderen met:

 • autisme
 • een vermoeden van autisme

Wanneer

Start op


Extra info

CLICHE

"Autisme, is niet iedereen een beetje autistisch?" Het is zo'n cliché. Het wordt zo makkelijk gezegd. 
Weten we wel wat we zeggen? Of, willen we de pijn hiermee wat verlichten en autisme wat normaliseren?

OORDEEL

We merken dat iedereen wel een oordeel heeft over kinderen met autisme.

 • We grijpen naar de filmbeelden van 'Rainman' of 'BenX' terug.
 • Ze zijn koppig en asociaal zijn.
 • Ze willen enkel hun eigen willetje doordrijven en houden geen rekening met de anderen.

Het blijft in ons hoofd zitten dat deze kinderen autisme hebben, maar ze moeten toch maar wat meer moeite doen. De wereld gaat voor hen niet veranderen.

GRENZEN

Vaak weet je al dat de opdracht onmogelijk is voor je kind. Of je hebt in boeken en op het internet al vaak gezocht. Toch geraak je er niet verder dan clichés. Je stoot op de basis die je kent, maar je vindt weinig aanknopingspunten en oplossingen. 

"Autisme in je kind herkennen", gaat verder dan clichés en geeft je een genuanceerd zicht op autisme en je kind. Praktische tips krijg je er gewoon bij.

Het belangrijkste kenmerk van autisme is het op een andere manier prikkels verwerken in de hersenen. We zien deze kinderen soms op een andere manier reageren dan we verwachten. Ze hebben de neiging om in hun eigen wereld te leven, waar we niet altijd direct toegang toe krijgen, of die we niet altijd goed begrijpen. Hierdoor krijgen ze het gevoel dat de wereld voor hen onveilig is. Gevoelens van angst voor nieuwe situaties of veranderingen en het ontwijken van sociale contacten, groeien snel uit tot gedrag dat we soms moeilijk kunnen aanvaarden. 

Je begrijpt het kind wel en ontwijkt al heel wat 'ellendige' situaties. Toch overkomen deze je nog al té vaak.  Dit wil je vermijden en veranderen, maar je weet niet hoe. Heb je al niet veel geprobeerd? Lijken de methodes niet te helpen? Je zou graag willen weten wat je kind en jezelf nu écht vooruit helpen en de dingen doen veranderen.

"Autisme in je kind herkennen" is ontwikkeld om deze vragen te beantwoorden. Het is een opleiding die je meer inzicht geeft in wat autisme voor je kind betekent. Je ervaart zelf hoe het voor je kind voelt. 

Ilse, mama van een meisje van 8 jaar vertelde me het volgende:


"Ik dacht dat kinderen met autisme asociaal waren. Ik wist niet dat ze juist ook heel sociaal konden zijn, misschien een beetje té sociaal."

Autistisch kijken om je kind te begrijpen

Het autistische denken begrijpen zie ik als het belangrijkste element om met een kind op weg te gaan. Door hun verschillende manier van denken hebben ze een ander zicht op onze wereld. Ze hebben de mogelijkheid om onbevooroordeeld de wereld tegemoet te stappen, heel rechtvaardig te zijn en door te zetten op de punten die voor hen belangrijk zijn. Maar daar ligt ook de grond voor koppig gedrag, letterlijk nemen van taal, veranderingsschuwheid en gedragsproblemen. 

"Autisme in je kind herkennen" gaat over het begrijpen hoe het komt dat een kind op deze manier reageert. Over weten hoe een kind denkt. Over hoe jij hierop kan inspelen. Maar ook wat je een kind kan aanleren en wat niet. Het gaat over aanvaarden wat er wel is; het wel willen van een kind, maar het niet kunnen; het gaat over wie het kind echt is. Over meer vrijheid creëren en een betere band bekomen. Over basisvaardigheden aanleren en je kind zien ontwikkelen. Het gaat over het genieten van je kind, de basis van je leven.

Inzicht in wat er speelt

Door inzicht te krijgen in hoe het komt dat een kind anders reageert dan dat we zouden kunnen vermoeden, krijgen we begrip voor de reacties, -ondanks je gevoelens van boosheid, verontwaardiging en droefheid-. Door alle nuances van autisme te leren kennen, speel je sneller in op de noden van je kind, biedt je meer rust aan je kind en ben je flexibeler in het zoeken naar oplossingen. Hierdoor voel je je krachtiger en spaar je je energie. 

Samen groeien en genieten

Door kennis komt ruimte vrij, leer je inzien welke mogelijkheden de situatie je biedt en waar je kan loslaten. Je gaat beter aanvoelen wat er nodig is en intuïtief beter inschatten. Je gaat accepteren dat autisme een bepalende factor is, maar dat het geen eindpunt is. Je vergroot je veerkracht en deze van kinderen, waardoor ze in staat zijn te groeien en open te bloeien. Samen kan je groeien in dit proces en terug genieten.

Eerlijk....

Is het leven steeds rooskleurig met iemand met autisme rondom jou? Lukt het je om enkel naar het kind te kijken en gevoelens achterwege te houden? Lijkt het je een straatje zonder einde? Of geloof je dat de situatie kan veranderen? Ben je op zoek naar methodes en manieren die je meer vat geven op de situatie zodat je vooruitgang merkt? Dan is "Autisme in je kind herkennen" iets voor jou!

Om een kind met autisme echt te kunnen ondersteunen is er meer nodig dan te weten dat deze kinderen moeilijk oogcontact kunnen maken, het moeilijk hebben met drukke plaatsen en geen verandering willen. Er is meer nodig dan te weten dat er iets bestaat als Theory of Mind, Centrale Coherentie en Executieve Functies.

Om een kind met autisme te kunnen helpen, heb je vertrouwen nodig. Vertrouwen in jezelf, dat je weet wat je doet en waar je naartoe wil. Vertrouwen in de overtuiging dat een kind met autisme ook kan groeien. Vertrouwen in je omgeving. Het is nodig dat je je veilig en geborgen kan voelen. Dat je mensen om je heen hebben die naar je luisteren en er voor je zijn. Je hebt nodig dat je blij, angstig en verdrietig mag zijn. 

Je hebt ruimte nodig om te groeien

Ruimte om te leren wat autisme doet in het hoofd van een kind. Ruimte in je eigen hoofd, zodat je constructieve beslissingen kan nemen voor je kind en jezelf. Want als je voelt en leert wat de verschillen kunnen maken voor je kind? Je hebt dan nood om te weten welke mogelijkheden er zijn en wat een haalbare kaart is voor je kind en jezelf. Je hebt nood om te weten dat autisme een deel van een leven kan zijn (een belangrijk), maar niet allesbepalend. 

Wanneer we in staat zijn om te begrijpen hoe een kind met autisme denkt, kunnen het op een correcte wijze ondersteunen, zonder dat we zelf uitgeput geraken. Door zelf de juiste inzichten te hebben, wordt je onafhankelijk van hulpverleners en kan jezelf veranderingen bekomen. Krijg je vat op de situatie ... kan je opnieuw groeien. 

Vul je rugzak met kennis en oplossingen

Wil je als ouder, coach of leerkracht kinderen met autisme daadwerkelijk en constructief ondersteunen. Dan vind ik het belangrijk dat je weet wat autistisch denken voor een kind betekent, hoe het voelt en waar de angsten zitten. Hierdoor kan je je pas echt verplaatsen in het kind en aan échte oplossingen werken die het kind en jezelf vooruit helpen. 

Je leert:

 • Wat autisme echt is, zodat je parate kennis vergroot
 • Hoe je kind denkt, zodat je problemen kan voorkomen
 • Een denkkader om praktisch mee aan de slag te gaan, zodat je mogelijkheden ziet
 • De beperkingen van autisme, zodat je andere wegen kan zoeken

Ik kan je verzekeren dat het geen droge theorie wordt. Door het beleven van de verschillende aspecten kom je tot de kern van autisme. Ik dompel je ook onder in al mijn ervaringen, waardoor je je herkent in wat er aangehaald wordt. Als kers op de taart, deel ik al mijn technieken om met kinderen met autisme om te gaan. Elke sessie ga je naar huis met nieuwe inzichten en borrel je over van ideeën om aan de slag te gaan. 

Wat krijg je?

 • 5 Intense dagen waar je elke week sterker uitkomt. 
 • 1 webinar naar keuze over autisme.  (waarde €30)
 • Een vertrouwde kleine groep prachtouders rondom je, waar je je veilig voelt om jouw verhaal te doen en samen oplossingen te zoeken. (max. 7 ouderparen)
 • Een volkomen uitgewerkt online-training met materialen en opdrachten
 • Als extraatje, kan je me altijd bereiken met een vraag voor jezelf, je kinderen, ... Soms zit je iets dwars en wil je snel een antwoord. Ik sta 5 maanden volledig tot je beschikking.

Kosten

Het programma kost €676 incl. BTW.
Aangezien het belangrijk is voor kinderen dat hun ouders samen op dezelfde lijn zitten, is het fijn dat jullie als koppel de sessies bijwonen. Daarom nodig ik met plezier je partner gratis uit. 

Bij  bestelling van een opleiding wordt een voorschot van €126 aangerekend. Een week voor de aanvang van de opleiding wordt het resterende bedrag gefactureerd (€550). 

Samenvatting


🌺 Doel?
- meer rust vinden als ouder van een kind met autisme
- je kind met autisme beter begrijpen
- je kind met autisme gelukkig maken

☘️ Wat leer je?
- autisme herkennen bij je kind met een normale tot hoge intelligentie
- praktische tools die ze ook in de coaching gebruiken

💐 Hoe?
- een zeer uitgebreide online-cursus met toegankelijke materialen: filmpjes, teksten, boeken, tools, ....
- 5 online samenkomsten in kleine groep

🌼 Wat krijg je?
- inzicht in je kind
- dadelijk bruikbare tools om mee aan de slag te gaan
- een netwerk aan gelijkgestemde ouders

🧡 Resultaat
- je kind kunnen ondersteunen
- rust voor jouw als ouder- evenwicht binnen je gezin

- je kind gelukkig maken

Zo, ik zie je graag op de volgende sessies!

Adi

Praktische info

Locatie en prijs
 • vanaf €500 incl. BTW voor particulieren - €500 excl. voor professionals
 • Het Lampje
Inschrijven

Wil je op de hoogte blijven?

Vul je e-mailadres in & ontvang alle nieuwtjes