Terug naar school!

 • Posted on: 3 August 2018
 • By: Adi

Ik hoor je al denken, "Nu al?", het is nog volop vakantie!!!

En ja, je hebt gelijk. Het is nog maar midden augustus. Je kind heeft nog een halve maand om lekker niets te doen, gewoon genieten en ontspannen.

Maar dit is dan ook geen blog voor de kinderen, maar voor iedereen die omgaat met (hoogbegaafde) kinderen met autisme. Even een woordje uitleg.
 
We merken dat het begin van het schooljaar voor heel wat kinderen een grote hindernis is om te nemen.
Ze gaan reeds in de vakantie in crisis, of je krijgt ze de eerste dagen van het schooljaar moeilijk naar school. Of de eerst tijd verloopt goed, maar de problemen komen pas later.
 
Wat kan je doen om deze stap makkelijker te laten verlopen?
 

Luisteren

Luisteren naar wat? Met welk doel? Heel wat kinderen met autisme lopen met heel wat vragen rond:

 • wie is mijn leerkracht?
 • wie van de leerlingen zitten er nog in mijn school?
 • welke plek krijg ik in de klas?
 • mag ik nog steeds mijn time-out-plekje gebruiken?
 • ....
Allemaal kleine, belangrijke vragen voor je kind.
Bespreek deze met je kind, schrijf ze op en zoek oplossingen. Hoe meer informatie je kind op voorhand heeft, hoe minder energie het moet steken om dit allemaal zelf uit te zoeken. Én hoe minder kans dat je kind verkeerde gedachten en veronderstellingen gaat maken.
 
Al te vaak merken we namelijk dat kinderen met autisme het moeilijk hebben met kleine veranderingen.
Ze gaan ervanuit dat deze juf ook wel gaat toelaten dat hij zijn koek reeds in de klas opeet, omdat dit op de speelplaats niet lukte. Wanneer de nieuwe juf dit verbiedt, begrijpt je kind dit niet.
Bespreek dus ook deze 'privileges' even met je kind en indien mogelijk met de leerkracht. Durf de nieuwe leerkracht reeds de vragen door te spelen via mail. Hij/zij zal er ook plezier aan ondervinden doordag je kind voorbereid in de klas zit.

 

Wennen

Voor veel kinderen is het begin van het schooljaar steeds een feest: nieuwe pennen, nieuwe boekentas en nieuwe boeken.
 
Kinderen met autisme hebben het moeilijk om te wennen aan nieuwe materialen.
Ja, voor sommigen is het al verwarrend als ze een nieuwe pennenzak krijgen of met een balpen moeten schrijven in plaats van een potlood. Vraag de lijst van benodigdheden en ga al op voorhand shoppen, zodat je kind kan wennen aan de nieuwe spullen.
Vraag al na of je boeken mag inkijken die verschillend zijn van vorig jaar. Of bekijk samen de agenda. Indien dit niet mogelijk is, kan je dit al even met je kind overlopen.
Allemaal kleine stapjes die de wereld verhelderen en voorspelbaar maken.
 
 
Verplaatsen
 
Hoe gaat je kind volgend schooljaar naar school? Verandert dit omdat jouw werkschema veranderd is? Of weet je dat de vriendin waar hij mee kon meerijden vanaf nu met de fiets gaat?
Klaar dit uit voor je kind en leer je kind zich al in de lagere school verplaatsen met het openbaar vervoer en de fiets. Voor velen wordt dit later een belangrijke manier om zich zelfstandig te verplaatsen. Hoe sneller ze gewend geraken aan deze manier van transport hoe makkelijker ze het later zullen hebben.
Weet wel dat dit een proces van lange adem is. Het vraagt heel wat organisatie en vaardigheden.
Wist je dat je voor op de bus een speciale app hebt. Via deze app kan je kind aan de buschauffeur aangeven waar hij moet uitstappen zonder verbale communicatie te gebruiken.
 
 
De eerste dag
 
Maak van die eerste dag een feest van!
Maak je kind wakker op zijn geliefkoosde manier, vraag het wat hij 's morgens graag zou willen eten. Of wat zou hij geweldig vinden om 's avonds na die eerste dag te doen?
Zorg voor fijne voorspelbare activiteiten. Het vooruitzicht van iets aangenaams maakt dat ze energie hebben om de moeilijkheden erbij te nemen.
 
Misschien kan je ook overeenkomen wat je die dag niet mag vragen? Sommige kinderen lopen de muren op als je hen begint uit te vragen.
Hoe meer duidelijkheid je schept, hoe meer afspraken je maakt, hoe meer het kind rust kan vinden in deze grote verandering.
 
Dus, vat de koe bij de horens, en ga samen met je kind op zoek naar wat hij nodig heeft.
Download hier het overzichtsblad
 
 
Heb je hier zelf niet helemaal zicht op, of weet je niet waar te beginnen? Misschien kan ik jou en je kind ondersteunen. Stuur me een mailtje of bel me 0474 57 79 20
 
Veel succes
Adi
 

 

 

 

Reactie toevoegen

Filtered HTML

 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.