HOOGBEGAAFD, LEERVOORSPRONG OF ONTWIKKELINGSVOORSPRONG?

HOOGBEGAAFD OF LEERVOORSPRONG

19 augustus 2015

Hoogbegaafdheid is voor veel ouders een moeilijke aangelegenheid. Niet dat zijzelf het er moeilijk mee hebben, maar vaak hebben andere mensen het er moeilijk mee. Hier enkele van de mogelijke reacties.

  • Het zal wel, hoogbegaafd? Dat denkt iedereen van zijn kind.
  • Wat jij zegt, kan een kind nog niet op die leeftijd.
  • Ja, ja het zal wel.

Vele ouders durven dan ook de term hoogbegaafd niet in hun mond nemen als ze praten over hun kind. Maar dit blijkt ook binnen de wetenschappelijke wereld een bron van discuccie te blijven. Is het nu hoogbegaafdheid of heeft je kind een leer- of ontwikkelingsvoorsprong. Vooral bij baby's, peuters en kleuters ligt het gebruik van de verschillende termen zeer gevoelig.

Zo wordt er geopperd dat de term hoogbegaafdheid heel wat verwachtingen en consequenties voor het kind inhoudt. Dit kan heel stigmatiserend werken. (Tessa Kieboom, 2007) Het gebruik van deze term wordt hier dan ook afgewezen.

Een andere valabele redenering is het feit dat volgens meerdere psychologen de ontwikkeling van baby's en kleuters in sprongen gebeuren. Na een sprong is er sprake van een periode van stagnatie. Hierdoor kan het zijn dat het kind op het moment van de testing net een grote ontwikkelingssprong heeft gemaakt, waardoor er een overschatting mogelijk is. Aangezien testen een momentopname vormen, kunnen ze dan ook een vertekend beeld geven. Zij raden dan ook aan om over een ontwikkelingsvoorsprong te spreken.

 2011 Hoogbloeier Sabine Sypré pleit voor het gebruik van het woord hoogbegaafd. Zij geeft aan dat de voorsprong niet af en toe voorkomt, maar dat de ontwikkeling van het kind systematisch voorloopt en dit op verschillende gebeiden tegelijkertijd. Het in rekening brengen van de algemene zijnskenmerken van hoogbegaafde personen is essentieel om van hoogbegaafdheid te spreken bij baby's en kleuters. Bijkomend dient de voorsprong blijvend te zijn en niet éénmalig.  Dit in combinatie met de bevindingen van Steiner & Carr (2003) (snelle verwerkingssnelheid op babyleeftijd correleert met later gemeten IQ-waarden) laat haar beslutien dat het aangewezen is om ook reeds bij kleine kinderen reeds over hoogbegaafdheid te spreken.

Heb je vragen over de ontwikkeling van je kind. Neem dan vandaag nog contact met me op.

 

LEES OOK

1. 6 Profielen van hoogbegaafde kinderen

2. IQ

3. Ik wil dood

BRON:

Kieboom T., 2007, Als mijn kind (G)Einstein is

Sypré S. 2011,  Hoogbegaafde baby's, peuters en kleuters